De lente

1 mei 2023 in
De lente
Idees, Bert Peters

Een nieuwe lente… in een frisse slaapkamer!

 Het wordt toch stilaan lente, de ideale periode om de slaapkamer eens goed onder handen te nemen. Met een paar simpele trucjes zorg je voor een fris bed in een gezonde slaapomgeving.

Tip 1 voor een fris bed:

Maak nooit je bed op ‘s morgens. Leg je dekbed over het voeteneind, zodat de matras en het dekbed goed kunnen verluchten. Je verliest ’s nachts veel vocht, en dat komt vooral terecht in jouw matras. Zo’n vochtige omgeving is een ideale voedingsbodem voor schimmels en huisstofmijt, wat allergische reacties kan geven. Als je je matras onbedekt laat, kan het vocht makkelijker weer verdwijnen, ook uit het dekbed.

 Tip 2 voor een fris bed:

Was je lakens wekelijks, zeker bij warm weer. Ook de matras-en de kussenbeschermer was je best om de paar weken . De meeste dekbedden zijn ook wasbaar (controleer altijd eerst de wasvoorschriften!). Tussendoor kan je het dekbed ook ’s buiten hangen om te verluchten (best niet in de felle zon).

 Tip 3 voor een fris bed:

Gebruik ALTIJD een kussenbeschermer en een matrasbeschermer. Je creëert zo een extra barrière, waardoor er minder vocht en vuil in het kussen en de matras terechtkomen en ze minder snel verslijten. Was de beschermers regelmatig, en vervang ze om de paar jaar.

 Tip 4 voor een fris bed:

Voor een betere luchtcirculatie en een langere levensduur van de matras, draai je ze best regelmatig om. Opgelet: sommige matrassen hebben een zomer- en een winterkant of kan je niet omdraaien! Draai ze minstens 4 keer per jaar, vaker mag ook.

 Tip 1 voor een gezonde slaapkamer:

Verlucht je slaapkamer dagelijks, zeker ook in de winter. Dit zorgt voor een voldoende luchtvochtigheid en een beter zuurstofgehalte. Als er te weinig zuurstof in de lucht is, moet je sneller ademen om je hersenen van voldoende zuurstof te voorzien en is je slaapkwaliteit minder.

Tip 2 voor een gezonde slaapkamer:

De ideale temperatuur om in te slapen ligt rond de 16 à 18 °C. Daarom is het belangrijk om in de zomer de warmte zo goed mogelijk buiten te houden en vooral ’s morgens en ’s avonds te verluchten. Zo bekom je ook een goede luchtvochtigheid.

Tip 3 voor een gezonde slaapkamer:

In tegenstelling tot wat vroeger beweerd werd: sommige planten bevorderen een goed slaapklimaat. Zo is sanseveria een plant die luchtzuiverend en zuurstofverhogend werkt, en bovendien weinig zorg nodig heeft. Klimop is een sterke luchtzuiveraar en ideaal voor mensen met allergie of astma. Ook jasmijn en aloë vera zijn geschikt voor de slaapkamer.

 Tip 4 voor een gezonde slaapkamer:

Vermijd fel licht en ook blauw licht van schermen; laat je gsm, tablet, PC, … buiten de slaapkamer. Ideaal is zacht licht, eventueel dimbaar.


De lente
Idees, Bert Peters 1 mei 2023
Deel deze post
Labels
Archiveren